Three towns – var vill du bo?

Hur mycket har du på banken? Jag har ungefär 200 000 kronor. Egentligen är jag nöjd med det efter många års sparande. Pengar jag jobbat ihop. Jag har aldrig ärvt något och jag har inte fått något gratis. Under mitt vuxna liv har jag hittills gått två hundra tusen plus. Det är ändå rätt bra. Jag närmar mig en årslön på banken.

Tanken med bostadsmarknaden är att man skall komma med 15 procent av köpeskillingen själv. Jag har två hundra tusen. Låt oss låtsas att jag letar fram ytterligare tio tusen kronor. Då har jag 15 procent av 1.4 miljoner. Jag har alltså möjligheten att köpa bostad för 1.4 och skulle då sluta med noll pengar på banken samt ett lån på 1.2 miljoner.

I rikets tredje stad – Malmö – kan jag förvärva en bostad om 77 kvadratmeter på Mäster Danielsgatan för 1 395 000. I Göteborg får jag en lägenhet på Kusttorget i Majorna på 40 m² för 1.3 miljoner. I dag hittar jag inga lägenheter i Stockholm med utgångspris under 1.4 miljoner. För 1 475 000 kronor kan jag däremot bli stolt ägare till 27 m² ”lägenhet invid härliga badklippor i populära Kristineberg”.

Den genomsnittliga totallönen för tjänstemän i privat sektor var 34 800 kronor år 2011. I Stockholm var den 38 300 kronor, i Västsverige 33 900, i Sydsverige 33 800. Allt enligt SCB. Du kommer sannolikt tjäna mer pengar i huvudstaden, men också bo trängre och spendera mer av dessa pengar på boende. Frågan är huruvida bostadsmarknaden i Stockholm är övervärderad. Vi får vänta och se. Själv funderar jag på att köpa boende i Göteborg och vänta på den osynliga handen.

Share