Fem och ett halvt

Den som ägnar sig åt hemmetknarkande ser allt som oftast lägenheter med halva rum. En ett-och-en-halva eller en två-och-en-halva är vanligast. Jag vet att barn i min omgivning använder sig av samma språkbruk. Min brorsdotter säger tillexempel att hon är fem och ett halvt år. Det betyder att hon upplever det som så länge sedan hon fyllde fem, att hon nästan redan fyllt sex år.

Jag föreställer mig att mäklare har samma syn på de halva rummen. En slags förvrängning av verkligheten. Denna lägenhet har bara ett rum, men eftersom den har en stor hall är det nästan en tvåa. Vad är egentligen kriterierna för detta halva rum? Jag tänker att en ett-och-en-halva är en etta som är betydligt större än vad enrummare brukar vara.

Just nu säljs en ett-och-en-halva på hemnet. En 27 m² liten etta på Rådmansgatan i Stockholm. Vad är det för egenskaper hos denna lilla lägenhet som skapar ett halvt rum? En jätteliten hall, en kokvrå, men det finns liten alkov i vardagsrummet. Är det ett halvt rum?

Språket förändras i mäklarnas jakt på spekulanter. En etta med sovalkov är nästan en tvåa, även om den bara är 27 kvadrat. Säger man att man är fem och ett halvt, borde man då inte få samma veckopeng som en sexåring? Mäklare förvränger språket och därigenom verkligheten. Vilket gör oss benägna att betala mer. Samtidigt säger deras egna etiska regler att man måste i ”förhållande till köpare och säljare visa objektivitet”. Ytterligare en språklig konstruktion som gör verkligheten något snedare.

Själv tycker jag att jag jobbar för mycket. Om jag säger till min chef att jag egentligen har en och en halv tjänst, får jag mer betalt då? Jag har ju ändå jobbat där i fem och ett halvt år.

Share